Adresa: Str.Principală, nr.339, Comuna Dăbâca, 407265
Tel.: 0264-355.973 Fax: 0264-355.951 Email: primariadabaca@yahoo.com
Pâglișa - Satul apare menționat documentar în 1306, sub numele de Puklusteluky. De-a lungul timpului a mai fost menționat sub diferite denumiri: Poclustelek (1320), Puklustelek (1348), Poklostheleke (1459), Poklostelke (1461), Poklișe (1733), Piclișe (1850), Puclisea (1854).
Regiunea tufurilor vulcanice zotelifere formate din zoteliți în procent de 25% până la 50% este o atracție pentru cei pasionați de plimbări în natură. Locuitorii din Pâglișa numesc acest loc Peșteră, deoarece la o oarecare înălțime într-un perete de piatră există o gaură, nu foarte mare, ci doar atât cât să poată pătrunde în ea o vulpe, iar această gaură este vizibilă de la distanță și stârnește curiozitatea. Toamna plimbările sunt mai interesante, deoarece în această perioadă se pot culege fructe de pădure care se găsesc din belșug.
Lacul numit și Pescărie, aflat între satul Pâglișa și comuna Dăbâca este așezat într-un loc unde vara se poate face sport (fotbal, tenis de masă), este un loc potrivit pentru camping și aici se poate și pescui.
Clădirile importante din localitate sunt cele ale bisericii (1926), Căminul cultural, magazinul mixt și magazia fostului CAP. Clădirea școlii nu mai existÄă, aceasta s-a dărâmat la câțiva ani după revoluție, de atunci nu s-a mai reparat din lipsă de fonduri, iar copiii de vâstă școlară fac naveta la Școala din Dăbâca.
Luna de Jos - Odată cu secolul XIV Luna de Jos apare menționată în documentele timpului - Lona (1315), Loona (1340), Lonay (1348), Lonya (1536), Kendi-Lona (1733), Kendilona (1750), Kendi (1760), Kendi-Lona (1854), Lona (1967)
Cercetările arheologice arată că zona satului Luna de Jos a fost locuită din cele mai vechi timpuri. În zona Doman au fost descoperite urmele unei așezări preistorice; există o altă locație în care s-a descoperit ceramică de tip Hallstatt. În sec. XIX este descoperită o monedă din timpul împăratului Valentinianus III (425-455). Arheologii menționează existența și a unor tumuli de inhumație probabil de origine migratoare. Satul actual a fost înființat de către coloniștii sași, după marea invazie mongolă, cu denumirea "Lone", denumire ce înseamnă în germană cadou, dar, cu trimitere la terenul deosebit de fertil și la anumite scutiri de taxe pe care comunitatea le-a primit în momentul sosirii din zona Salzburg. Sarcina principală a acestei comunități era întreținerea unui punct de semnalizare pe dealul "În vie" în caz de atac al tătarilor. În Evul Mediu, după bătălia de la Mohács, prin refugierea din zona Debrețin a unei mari comunități de maghiari, satul devine sat maghiar, în posesia succesivă a familiilor nobiliare maghiare Thoroczkay, Kendi și Teleki. În denumirile unor locații din zona satului Luna de Jos apar influențe certe germane: zona "Poderei" este o modificare a germanului "Polder", zona "Doman" este o modificare a germanului "dumm", cu referire la un teren agricol argilos, nepotrivit pentru agricultură. În anul 1596 principele Sigismund Batory îi dăruiește lui Mihai Viteazul moșia Lona.
Serviciile de sănătate sunt asigurate de un medic de familie, care își desfășoară activitatea în cadrul dispensarului comun din comuna Dăbâca. Comuna dispune deasemnea și de o farmacie.
Industria
Prelucrarea lemnului este o ramură a industriei existentă în fază incipientă în comună. Dăbâca dispunde de o unitate de producție cu implicarea unei forțe de muncă de 22 de persoane .
Agricultura
Este bazată pe producțiile la nivel de familii și se desfasoară atât în câmp deschis cât și în grădini legumicole.SuprafaÈ›a de teren arabil este de 2058 ha , cultivându-se în cea mai mare proporÈ›ie cereale.
Zootehnia
Se află de asemenea în stadiu incipent neexistând nici un punct de creștere a animalelor constituit ca o structură în acest scop. Animalele sunt crescute în cadru familial. Există totuși un număr însemnat de colectare/prelucrare a laptelui care deservesc atât comuna cât și vecinii acesteia.
Comerț
Este susținut de magazine mici, de tip ABC, existând un număr de nouă magazine de desfacere cu amănuntul.
Turismul
Această ramură a economiei este în creștere în momentul de față, practicându-se agroturismul.